2015. augusztus 22., szombat

Az egészség - Táplálkozás a Mindenség Tudástára szerint


Rengeteg elmélet született már arról, hogy hogyan kellene étkeznünk, mi az egészséges az emberi szervezet számára és mi nem. Sokan nem is tudják, hogy melyiket kellene követniük, mert mindig újabbnál újabb teória köszönt napvilágot, és ezek akár lehetnek egymásnak ellentmondóak is. Fontosnak tartom ezért (bár már többen is kértétek), hogy átadjam, mit mond erről a Mindenség Tudástára (Akasha-krónika).


Teljesen általánosságban fogok írni, és csak a legfontosabb alapanyagokról lesz szó! A bejegyzés azoknak szól elsősorban, akiknek a szervezete optimálisan működik és nincs semmilyen ételintoleranciájuk. Természetesen, akiknek van, azoknak is segítség lehet, de továbbra is kerülniük kell, azokat az ételeket, amelyekre érzékeny a szervezetük, hisz nem hiába történik az ő esetükben így.

A legfontosabb tápláléknak a zöldségeknek és gyümölcsöknek kell lennie, lehetőleg nyersen fogyasztva. Ha pároljuk, grillezzük vagy sütőben megsütjük őket, az is megfelelő, de az egyéb konyhatechnikai eljárásokkal készült zöldséges ételek már  sokat veszítenek értékükből. Ha tehetjük, olyan forrásból szerezzük be őket, amelyekről tudjuk, hogy minimális vagy semmilyen "kezelésen" nem ment át a gyümölcs vagy a zöldség. Ezekből bármennyit fogyaszthatunk, hiszen ők tartalmazzák a legtöbb hasznos anyagot a szervezetünk számára, ráadásul úgy, hogy olyan az összetételük, amik jótékonyan segítik egymás munkáját, így akár a felszívódást is. Hallottam olyan étrendekről, amelyben azt írták, a hüvelyeseket kerülni kell, ez tévedés, nem állja a meg a helyét. A tudomány még nincs ott, hogy ismerje az összes anyagot, vagy akár ezeknek az anyagoknak a pontos tulajdonságait és viselkedését az emberi szervezetben, tehát ezt biztosra mondhatom, hogy hüvelyeseket nyugodtan lehet enni.

Külön szót ejtenék még a burgonyáról és a rizsről, amit nem kell kerülnünk, ehetjük őket, csak figyelemmel kell lennünk magas szénhidrát tartalmukra, így azokat mértékkel kell fogyasztanunk.

Húsok: Az ember mindenevőnek van teremtve, így lehet fogyasztani húst, de ne ez legyen a fő táplálék forrás, nincs rá szükség minden nap. Előnyben részesülnek a tengeri halak és a szárnyas húsok, időnként vörös hús fogyasztható.

Olajos magvak: fontosak, egészséges zsírokat tartalmaznak, gyakran fogyasszuk őket, lehetőleg minél többfélét, de mértékkel.

Tej és termékei: egyáltalán nincs szüksége rá az emberi szervezetnek. A tehéntej a borjúnak termelődik és nem az embernek. Teljesen hasztalan, és a kalcium forrást (amivel reklámozni szokták) máshonnan is bele lehet vinni, sőt nincs is benne olyan sok, mint ahogy azt állítják. Mindemellett nagyon leterheli a gyomor működését, mert nehezen emészthető. Ettől függetlenül természetesen fogyasztható, de a téves elméletekkel legyünk tisztában!

Kenyér-és tésztafélék: kerülendőek, nincs bennük különösebben semmilyen jótékony anyag, csak könnyen ellakatnak, megterhelő a szervezetnek az emésztésük. Ha nagyon szeretjük és nem tudjuk őket kivonni a táplálkozásunkból, akkor próbáljunk olyat választani, ami egészségesebb kivitel, pl. jó, ha a bennük lévő liszt, teljes kiőrlésű tészta esetében, és rozsos, ha kenyérről van szó.

Zsiradék: a kókuszzsírt válasszuk

Édességek (cukrok): alapvetően az édesség kívánalmunkat az Akasha szerint a gyümölcsök édes ízével kellene tudnunk csillapítani. Cukrokra nincs szükség, sőt kifejezetten ártalmasak. Ha mindenképpen édességre vágyunk és nem elég a gyümölcs, akkor inkább édesítőszerekkel próbálkozzunk, pl. az eritrit megfelelő.

Fontos, hogy minél változatosabban étkezzünk, hogy a szervezetünk hozzájusson az összes számára hasznos anyaghoz. Ne terheljük le az emésztőrendszerünk egyszerre túl nagy mennyiségekkel, együnk inkább többször, de keveset. 

Mindemellett figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásra (a tiszta víz a legjobb), ez elengedhetetlen a szervezet egészségének megőrzésére.

... végül minden esetben figyeljünk testünk jelzéseire, ugyanis ő úgy kommunikál velünk, hogy mindent jelez számunkra különféle tünetek formájában!

szeretettel:
Carmelian


facebook:
Carmelian Spirituális Segítő
e-mail: carmelian14@gmail.com


15 megjegyzés:

  1. Kedves Carmelian!
    És mi a véleménye az olíva olajról? Nekem kifejezett kedvencem, különösképpen az íze miatt!
    Üdvözlöm: Ildikó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ildikó!

      Az olíva olaj jobb mint pl. a napraforgó olaj, de rosszabb mint a kókusz olaj. Jobb hidegen fogyasztani, mert magas hőmérsékleten megváltozik a szerkezete és a szervezet nehezebben dolgozza fel.

      szeretettel:
      Carmelian

      Törlés
  2. Oh, még két kérdésem lenne: a tojásról mi a vélemény, illetve a szójatejről? Van, aki szerint káros a szójatej, de más források szerint, aki ilyet fogyaszt, az értékes növényi fehérjéket visz be a szervezetébe, illetve a szójatejet fogyasztók körében alacsonyabb a rákos megbetegedések száma! Kíváncsi vagyok a véleményükre!
    Üdvözlöm: Ildikó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ildikó!

      A tojás is és a szójatej is egészségtelen.
      A tojással kapcsolatban egy érdekesség... helytelen cselekedetnek számít megenni, mert a tojás az állat "szaporulat anyaga", ezáltal tartja fönt magát és ezért nem lenne szabad megennünk, másrészt benne van minden, ami az állathoz tartozik, nem csak a húsa, hanem a tolla, a csőre, a csontjai, tehát az összes anyag, amiből felépül az állat, amire nekünk nincs szükségünk, emiatt egészségtelen.

      szeretettel:
      Carmelian

      Törlés
    2. még annyit hozzáfűznék, hogy minden ami szójás egészségtelen.

      Törlés
  3. Elég sok logikátlan állítás van ebben az írásban, remélem nem hiszi el mindenki, bár aki hinni akar, annak mind1, mindent elhisz..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gábor!

      Logikára csak az emberi elmének van szüksége, a léleknek nem! Másrészt mi az amit nem értesz vagy nem érthető?

      szeretettel:
      Carmelian

      Törlés
  4. Azt hiszem így már érthető miért van tojás, tej, szója, búza és élesztő allergiám. A paleo diéta lehet, hogy nem is olyan nagy butaság.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lélek!

      Igen, a paleo táplálkozásnak is megvan a maga jó oldala, de nem minden szempontból helyes étrend.

      szeretettel:
      Carmelian

      Törlés
  5. A nyers táplálkozás helyes irány? Vagy milyen arány jó a főtt és nyers ételeket tekintve?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lélek!

      Igen, a nyers táplálkozás lenne a jó irány, mert így kapná meg a szervezet a legtöbb megfelelő tápanyagot. Főtt ételre alapvetően nincs szükség, inkább akkor lehet jótékony hatása, ha valamilyen elváltozás van a szervezetben (tehát annak kezelésére vagy enyhítésére).

      szeretettel:
      Carmelian

      Törlés
  6. Én 2004-december 31-én ettem utoljára húst.tejterméket pedig tavaly július óta nem ettem.azóta nyers étrenddel kísérletezem.nem könnyű de jobb a vérképem kevesebbet alszok 5-6ora elég ellenben aki ismer tudja régen mormota voltam.ezzel csak bíztatni akartam Mindenkit hogy gondolkozzon el mit mennyit eszik.mert mint a közmondás is vallja "amit eszel azzá leszel"!!!😇

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örömmel tölt el előrelépésed kedves Zita, valóban nem könnyű elsőre, de lépésről lépésre könnyebbé válik mindehhez hozzászokni, és nem véletlen, hogy szervezeted is felerősödött időközben! Persze figyelni kell, hogy minden a testhez szükséges tápanyag bekerüljön a szervezetbe, hogy megfelelően változatos legyen étrendünk ez esetben is. Csak annyi kiegészítést fűznék még hozzá, hogy a B12 vitamin egyedül az aloe vera nevű növényben található meg, egyébként csak a húsokban, ezt a máj 3 évig képes tárolni, utána kiürül, ezért alkalmanként érdemes, ha máshogy nem is, de táplálék kiegészítőként a szervezetbe bevinni! :) Köszönjük szépen hozzászólásod! :)

      Szeretettel:
      Cedamus

      Törlés
  7. Az eritrit biztosan a megfelelő édesítőszer??? Sztívia inkább, nem? Mert az eritrit az cukoralkohol, mint a xilit. És a xilit például a kutyák számra halálos, embernek pedig hasmenést okoz. A sztívia pedig egy növény leveléből készül. A kókuszzsír biztosan olyan jó? Mert nagy divat mostanában, de nekem többet ér adott esetben a jó kis tyúkzsír, libazsír.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Carmelian!

    A tiszta vízhez sajnos elég nehéz hozzá jutni, mert a vezetékes az nem mondható tisztának. Viszont gondolom az aktív szenes víztisztítás, vagy a forrás vizek, gyógy vizek azok jók igaz? A desztillált vízen gondolkodtam, de ugye az elvileg halott víz, nincs benne ásványi anyag, de viszont tiszta. Erről mi a véleményed? Köszönöm előre is a válaszod! Brigi

    VálaszTörlés